top of page
  • Skribentens bildPer Clingweld

Läraren Emelie ger sina bästa tips för att stötta barns språkutveckling hemma med Kattalo

Uppdaterat: 4 apr.

Som lärare och mamma vet Emelie Östman-Fritzin hur viktigt det är att tidigt väcka barns nyfikenhet och glädje inför språket. I sitt jobb möter hon dagligen elever som tycker läsning är tråkigt och svårt. Men hemma har hon hittat ett verktyg som gör skillnad - den digitala lärplattformen Kattalo.


Vi på Kattalo är nyfikna på hur våra användare jobbar med appen hemma. Därför har vi intervjuat Emelie för att ta del av hennes bästa tips, insikter och önskemål. Här delar vi med oss av hennes tankarna - från vikten av bokstavsljud till hur man skapar motiverande lärstunder i vardagen.


Bokstavsljud är nyckeln

En insikt som växt både privat och i jobbet är hur avgörande det är att förstå kopplingen mellan bokstäver och ljud, menar Emelie.

"Bokstavsljuden ligger till grund för hela vårt språk. Att förstå principen och våga ljuda är nyckeln till att knäcka läskoden. Det är något vi behöver prata mer om generellt, inte minst med föräldrar", säger hon.

Därför fastnade Emelie direkt för Kattalos tydliga fokus på just bokstavsljud genom lek och repetition. Med appen blir träningen naturlig och rolig, menar hon.
Hitta en rutin som funkar

Emelie använder Kattalo regelbundet med sina barn på 7 och 4 år. Oftast blir det en kvart efter maten, innan lästunden på kvällen. Då är alla lite trötta och behöver varva ner.


"Vi sitter tillsammans i soffan med var sin padda. Jag är inte superdrivande utan det räcker att finnas där och ge beröm. Barnen styr själva vad de gör i appen utifrån nivå", berättar hon.

Att hitta ett tillfälle som passar in i familjens vardag är ett bra sätt att få till regelbunden träning, menar Emelie. Hennes 7-åring har redan kommit långt i sin läsutveckling men tycker det är kul att utmanas på allt svårare nivåer. Och 4-åringen inspireras av storebror och vill hänga med.


Lek er fram och peppa mycket

Ett vanligt misstag är att träningen blir för allvarlig och prestationsinriktad, menar Emelie. Istället är hennes tips att göra det lekfullt och mysigt tillsammans.

"Jag tror på att sitta med och verkligen FIRA varje litet framsteg. Det kan räcka med att säga 'Wow, nu skrev du 'bok' helt själv!'. Genom att ge mycket positiv feedback gör man läsandet roligt."
Emelie uppskattar att Kattalo är självinstruerande och att barnen får direkt respons av en glad figur. Det gör att föräldern kan slappna av i sin roll.


"Det bästa är att det inte hänger på att jag ska kunna allt om språkutveckling. Appen vägleder barnen och vi kan bara hänga med och peppa!"

Gåvan av en språklig start i livet

Till föräldrar som vill stötta sina barns språkutveckling har Emelie några konkreta råd. Att avsätta tid för gemensam läsning och skrivande redan från tidig ålder ger ovärderliga effekter, menar hon.


"Jag önskar att alla föräldrar förstår vilken gåva de ger sina barn om de gör läsningen rolig och spännande från 3-4 års ålder. Det behöver inte vara komplicerat - att ljuda, leka med ord och utforska språket tillsammans gynnar enormt!"

Emelie lyfter fram appar som Kattalo som ett enkelt sätt för föräldrar att få in språkträning i vardagen:

"Med en app i fickan har man alltid en pedagog nära till hands. Barnen tycker det är roligt samtidigt som de utvecklas. En kvart om dagen gör stor skillnad över tid."


Hon ser gärna att föräldrar prioriterar denna typ av aktivitet högre än exempelvis tv-spel:

"Om valet står mellan ett nytt tv-spel eller en app som Kattalo, satsa på det senare. Ni ger ert barn en fantastisk start i språket som betyder mycket för framtiden."

Samtidigt understryker Emelie att ansvaret för språkutvecklingen är delat mellan hem och skola. I en tid när läsförmågan sjunker generellt krävs engagemang på alla fronter.


"Skolans insatser är oerhört viktiga, men räcker tyvärr inte alltid hela vägen. Som förälder kan man genom små, återkommande språkstunder ge sitt barn de bästa förutsättningarna. Det är en gåva för livet!"

Vad önskar Emelie av Kattalo framåt? Översättning av instruktioner till fler språk för att inkludera alla barn. Symboler vid övningarna för de minsta som ännu inte kan läsa. Och den kommande läsförståelsedelen låter spännande, tycker hon.


På Kattalo tackar vi Emelie för att hon så generöst delar med sig av sina tankar. Genom lärare och föräldrars engagemang lär vi oss hela tiden mer om hur vi kan stötta barns språkutveckling på bästa sätt. Tillsammans ger vi fler barn nyckeln till språkets fantastiska värld!


Vill du också ge ditt barn en kickstart i läsningen? Prova Kattalo i 7 dagar kostnadsfritt med ditt barn.


Hör av dig om du har andra frågor eller funderingar - vi finns här för er!

66 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page