top of page
Skribentens bildPether Wiklander

En bok lär inte barn att läsa

När ICILS-rapporten nyligen visade stora brister i svenska elevers digitala kompetens, var skolministerns svar tydligt: vi behöver ett "skärmfritt lågstadium" och en återgång till böcker. I ivern att ställa skärm mot pärm missar vi en fundamental sanning - en bok har aldrig, och kommer aldrig, kunna lära ett barn att läsa.


Som grundare av ett edtech-företag och förälder blir jag uppgiven när debatten reduceras till val av medium. Det är som att föreslå att fler grytor skulle lära folk laga mat.


Problemet sitter inte i valet mellan digitalt och analogt. Det sitter i vår oförmåga att systematiskt lära ut ljudning - den beprövade metod som faktiskt fungerar och är stöttad av forskning (Phonics). När lärarstudenter vittnar om att de får så lite som en halvtimmes undervisning i tidig läsinlärning under hela sin utbildning, är det där vi måste börja.


Min mor, en lärare av den gamla skolan, har genom åren förvandlat "hopplösa fall" till läsande individer. Elever som fått höra att de "aldrig skulle kunna ta examen" har under hennes ledning inte bara lärt sig läsa - de har blomstrat. Hennes hemlighet? Inte fler böcker. Inte fler skärmar. Utan obeveklig, systematisk träning i att koppla ljud till bokstäver. Hon använde varenda verktyg hon kom åt - från hemmagjorda flashcards till (då) moderna hjälpmedel. För henne var mediet irrelevant. Metoden var allt.


Men här ligger problemets kärna: hur ska dagens lärare kunna ge eleverna systematisk ljudningsträning när de själva knappt fått lära sig metoden? Att då tro att fler läroböcker magiskt ska lösa läskrisen är som att tro att fler fotbollar skulle skapa fler Zlatans.


Vad behöver då göras? Här är fem obekväma sanningar vi måste ta tag i:


  1. Sluta skylla på skärmar när problemet är mer komplext än så

  2. Kräv omfattande utbildning i Phonics på lärarutbildningen

  3. Ge verksamma lärare rejäl fortbildning i systematisk ljudningsträning

  4. Använd alla tillgängliga verktyg - både analoga och digitala

  5. Sätt in tidiga språkutvecklande insatser för alla barn


Vi på Kattalo ser dagligen när skickliga lärare kombinerar ljudningsmetodik med moderna verktyg. Den magiska stunden när ett barn knäcker läskoden har ingenting med mediet att göra. Den handlar om att en kunnig vuxen systematiskt har guidat barnet dit.


Det är dags att sluta låtsas att böcker i sig har någon magisk kraft. Det är dags att sluta skylla på skärmar. Det är dags att fokusera på det som faktiskt gör skillnad: systematisk ljudningsundervisning av kunniga, engagerade lärare som har tillgång till alla tillgängliga verktyg - både digitala och analoga.


För en sak är säker: ingen bok i världen har någonsin, på egen hand, lärt ett barn att läsa.


Pether Wiklander

VD och medgrundare, Kattalo

___


Har du tankar om ämnet? Delta gärna i dialogen i kommentarsfälten på våra inlägg på Linkedin, Facebook och Instagram.

116 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page