top of page
  • Skribentens bildPer Clingweld

Årets svensklärare berättar: "Kattalo öppnar nya dörrar i anpassad grundskola”

På en anpassad grundskola på Ekerö utanför Stockholm hittar vi Emelie Ström. Hon är lågstadielärare med ett brinnande engagemang för sina åtta elever i årskurs 1-4. Tillsammans med tre resurspedagoger skapar Emelie en lärmiljö där varje barn kan utvecklas efter sina unika styrkor och behov.


Emelie tilldelades i maj 2024 Svenska Akademiens svensklärarpris för att hon ”genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.


"Jag drivs av att se eleverna växa, både kunskapsmässigt och som individer. Efter många år inom vården ville jag vara med där livet börjar och ge barnen bästa möjliga start. Varje dag i klassrummet är ett nytt äventyr!"

Emelie har en stark tro på att hitta rätt verktyg för varje elev. Flexibilitet och kreativitet är ledord i hennes pedagogik. Vid sidan av lärarjobbet vidareutbildar hon sig nu till speciallärare för att kunna möta elevernas skiftande behov på bästa sätt. Hon driver också Instagramkontot @anpassadkunskap där hon delar med sig av sin vardag för att inspirera andra lärare.


En viktig tillgång i Emelies verktygslåda är digitala lärresurser som Kattalo. Appens möjligheter till individanpassning och elevaktiva val har skapat nya vägar i undervisningen.

Vi bad Emelie dela med sig av hur hon använder Kattalo för att låta varje elev blomstra i sin språkutveckling.Eleverna styr med övningsdelen

Emelies elever älskar övningsdelen i Kattalo, där de kan träna efter egen förmåga och sätta personliga mål:


"Appen blir som en egen motor för lärandet. Eleverna får en känsla av kontroll och kan utmana sig själva i lagom takt. Vi vuxna finns med som stöd, men de är själva förare på resan. Vilken boost för självförtroendet!"

Emelies tips:

  • Låt eleverna välja övningar utifrån intresse och nivå

  • Uppmuntra dem att sätta egna mål och följa sin progression

  • Finnas till hands för pepp och vägledning, men låt eleven styraPennans magi på skärmen

En riktig höjdare är Kattalos ritfunktion, där eleverna kan forma bokstäver och illustrera ord:

"Många av mina elever tycker att det är svårt att skriva för hand. Men med appen vågar de utmana sig själva. Jag glömmer aldrig när en elev stolt visade hur han skrivit ett U på skärmen - vilken seger!"

Så här gör Emelie:

  • Använd ritfunktionen för att träna på att forma specifika bokstäver

  • Låt eleverna rita egna bilder till de ord eller meningar de skriver

  • Fira elevernas mod att utmana sig själva och lära nytt


Sagor som skapar skrivlust

Att skapa egna berättelser har blivit ett uppskattat inslag med appen som verktyg:

"Vi går ofta promenader där eleverna får fota något som fångar deras intresse. Sedan använder vi bilderna som inspiration för att skriva sagor. Kattalo väcker verkligen kreativiteten - plötsligt har vi ett gäng små författare i klassrummet!"


Så här jobbar Emelie med sagor:

  • Utgå från elevernas egna intressen och upplevelser

  • Använd foton som inspiration för fantasifulla berättelser

  • Läs upp sagorna och låt stoltheten växa för varje mening


Upptäcktsfärd i lärarportalen

Emelies nästa steg är att utforska fler funktioner i Kattalo, som berättelseåterkoppling och den nya läsdelen:

"Jag är så taggad på att ge personlig feedback direkt i appen! Tänk vilken närhet och motivation det skapar för eleverna. Och möjligheten att jobba med lässtrategier utifrån böcker de redan känner - där ser jag så mycket potential!"

Målet: meningsfullhet för alla

Emelie hoppas att fler speciallärare ska få upp ögonen för Kattalos möjligheter:

"Med rätt verktyg kan vi skapa förutsättningar för alla att lyckas. Jag vill uppmuntra mina kollegor att våga testa nytt, utgå från elevernas behov och se varje framsteg. Då kan vi göra lärandet lustfyllt och meningsfullt för varenda unge!"


Vill du veta mer om hur Kattalo kan stötta språkutvecklingen i ditt klassrum? Hör av dig till oss så berättar vi mer! Tillsammans skapar vi lärmiljöer där alla elever får möjlighet att växa och nå sin fulla potential.


Stort tack till Emelie som så generöst bjuder på sitt engagemang, mod och sin kreativitet. Du inspirerar verkligen till ett lärande bortom begränsningar!


 

Är du också nyfiken på hur Kattalo kan hjälpa dina elever att bli stolta läsare och skribenter? Testa appen (och lärarportalen) gratis i 60 dagar - vi utlovar massor av skriv- och läsglädje!

43 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page